dinsdag 7 oktober 2014

Sensory bin met rijst!


Jonge kinderen leren door te kijken, voelen, proeven en ruiken. Ze leren over hun wereld door het verkennen en experimenteren met hun zintuigen. Het ontdekken op deze manier en het prikkelen van de zintuigen is erg belangrijk voor latere leerprocessen. Daarom ben ik een groot voorstander van sensomotorische (zintuiglijke) activiteiten. En sensory bins (zintuiglijke bakken) lenen zich hier uitstekend voor!

De activiteit die ik vandaag heb gedaan kost bijna geen voorbereiding. Je kunt hier het beste zo'n transparante opbergbox voor onder het bed voor gebruiken, maar die had ik niet en ik wilde toch graag de activiteit doen. Daarom heb ik nu eerst even een grote houten  gebruikt.

Deze heb ik gevuld met gedroogde pastasoorten en rijst. Ook heb ik er wat duplo dieren en een theekannetje met kopje bij aangeboden. Mijn nieuwsgierige peuter kwam al een kijkje nemen en vroeg: 'Was dat mama?'. En toen begon hij eerst heel voorzichtig met zijn handen te verkennen.

Alles werd bevoeld en toen dat was gebeurd begon hij heerlijk te spelen. Algauw was hij voer aan het maken voor zijn dieren en mochten alle dieren komen eten. Het schenken van het materiaal in zijn theekan vond hij helemaal geweldig. Er werd zelfs soep gemaakt voor mama! En allemaal ontstaan uit zijn eigen beleving, ik heb hem helemaal niet gestuurd hierin. Heerlijk om te zien. 


Na een uurtje moesten we zijn grote broer ophalen van school. Toen we thuis kwamen trok de bak meteen de aandacht van mijn kleuter. Er was zelfs geen tijd om de jas uit te doen. Dus beide kinderen hebben zich vandaag erg goed vermaakt!


Geen opmerkingen :

Een reactie posten