vrijdag 8 januari 2016

Spelletjes review: Dier op dier


Ik heb het wel eens eerder genoemd maar wij zijn hier thuis allemaal groot fan van de spellen van HABA. De spellen zijn stuk voor stuk erg mooi vormgegeven. Een groot pluspunt vind ik dat dat de speelstukken van hout zijn. Ik heb nu eenmaal een zwak voor mooi, houten speelgoed.

En dit is echt zo'n leuk spel! We spelen het hier erg graag. Afgelopen week heb ik het weer eens samen met mijn peuter gespeeld.Het spel bestaat uit 29 houten dieren en een (speciale) dobbelsteen. Het doel van het spel: Wie is de handigste stapelaar en heeft als eerste geen enkel dier meer voor zich staan?

Je zet eerst de krokodil in het midden op de tafel. Dit is het eerste dier van de dierenpiramide. Elke speler pakt 7 verschillende dieren en legt die voor zich neer. 


De eerste speler gooit dan met de dobbelsteen. Op de dobbelsteen is bijvoorbeeld een zijde met 1 stip, als je dit gooit neem je 1 dier van jezelf en stapelt deze met 1 hand voorzichtig op de krokodil. Op de dobbelsteen is ook een zijde met 2 stippen, gooi je dit dan stapel je voorzichtig 2 dieren op de krokodil. Je krijgt zo een hele piramide van dieren.


Komt de dobbelsteen op de krokodil dan mag je een dier van jezelf zo dicht mogelijk tegen de snuit of de staart van de krokodil zetten. Dit is heel fijn want daardoor wordt het stapeloppervlak vergroot, en ook prettig; vanaf dit moment mag je ook op dit dier stapelen.
Als de dobbelsteen op het vraagteken komt dan mogen je medespelers bepalen welke van je dieren je op de dierenpiramide moet stapelen. Zet het uitgekozen dier er met 1 hand op! Komt de dobbelsteen op zijde met de hand dan kies je een van je eigen dieren uit en geef je dit dier aan een van de andere spelers. Deze speler moet nu het dier met 1 hand voorzichtig op de dieren-piramide stapelen.


Het kan natuurlijk zo zijn dat er bij het stapelen dieren naar beneden vallen. Of de hele piramide stort in elkaar. En dat is stiekem natuurlijk ook wel weer leuk.  In de handleiding staat precies beschreven wat je dan moet doen. 

Het spel is afgelopen zodra een van de spelers geen enkel dier meer voor zich heeft staan. 

HABA geeft zelf aan op de doos dat dit spel het driedimensionaal voorstellingsvermogen, de fijne motoriek, en de coordinatie tussen ogen en handen stimuleert. En hier kan ik me helemaal in vinden! 

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het gewoon een hartstikke leuk spel is!


Geen opmerkingen :

Een reactie posten